Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak berk, esnek ve hafif bir bünyeda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak üstıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime anık tevkif etmek mideindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde mideilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine bakarak gayet mütenasip ve mideilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken başka bir can bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet farkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmeseleimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değmeseletirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve mideimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, mideimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en çok paha bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus vasati 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tesviye üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan müstakil olmadığı midein sınırlı bir dakika içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir küme suhunet değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti tedariklemek midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mualla rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in temelli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en çok seçenek olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.