Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bek, esnek ve hafif bir kuruluşda olmalı, leziz bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlayacak canipıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı koca miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler bile birgani mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en ilgi etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime amade çelişmez olmak mideindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde mideilen bir puro ideal nem bileğerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet yakışır ve mideilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken özge bir kişi bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğemekimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğemektirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dönem ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en düzgün değer bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus ortalama 6 kamer içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı midein sınırlı bir dönem içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca fazla suhunet bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri yağdırmak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu değer iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en düzgün alternatif olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.